Sylwetka absolwentów studiów biotechnologicznych
1 i 2 stopnia na Uniwersytecie Wrocławskim
Absolwent kierunku biotechnologia 1 stopnia
- Otrzymuje dyplom licencjacki po ukończeniu 3-letnich studiów.
- Posiada szeroką wiedzę z zakresu przedmiotów podstawowych: biologii, fizjologii roślin i zwierząt, chemii, biofizyki, matematyki, informatyki, statystyki, genetyki i mikrobiologii.
- Dodatkowo posiada rozszerzoną wiedzę z biochemii, dotyczącą struktur i funkcji białek, cukrów, związków lipidowych, kwasów nukleinowych oraz ich metabolizmu.
- Wiedzę absolwenta biotechnologii wzbogacają ponadto przedmioty kierunkowe, takie jak: biotechnologia, enzymologia, molekularna organizacja komórki, preparatyka biochemiczna, biochemia genetyczna, techniki biologii molekularnej, inżynieria bioprocesowa, mikrobiologia przemysłowa i metody biotechnologii środowiska oraz hodowle komórek i tkanek.
- Interdyscyplinarne wykształcenie teoretyczne oraz umiejętności wykorzystania metod biotechnologicznych pozwalają absolwentowi biotechnologii na sprawne poruszanie się w obszarze biotechnologii i współczesnej biologii eksperymentalnej.
- Tym samym jest on przygotowany do podjęcia pracy w laboratoriach kontrolnych i badawczych oraz tych działach przemysłu, które wykorzystują biotechnologię, a także w ochronie zdrowia i środowiska.
- Absolwent biotechnologii I stopnia legitymuje się certyfikatem biegłości języka angielskiego na poziomie B2 i posiada umiejętność posługiwania się językiem specjalistycznym.
- Absolwenci biotechnologii są specjalistami poszukiwanymi na rynku pracy zarówno w kraju, jak i za granicą.
Mogą pracować w tych dziedzinach gospodarki, które korzystają z procesów biotechnologicznych lub wykorzystują produkty tych procesów- przemysł farmaceutyczny
- przemysł spożywczy
- chemia gospodarcza
- przemysł paszowy
- działy biopreparacji i kontroli jakości biopreparatów
- placówki naukowo-badawcze i wdrożeniowe
- placówki służby zdrowia
Absolwent kierunku biotechnologia 2 stopnia
- Otrzymuje po zakończeniu 2-letnich studiów dyplom magisterski ze specjalnością: biotechnologia białek i peptydów, biotechnologia medyczna, biologia molekularna, mikrobiologia molekularna lub bioinformatyka.
- Posiada rozległą wiedzę teoretyczną i praktyczną w zakresie metod biotechnologicznych wykorzystywanych do prowadzenia ukierunkowanej modyfikacji mikroorganizmów, komórek organizmów wyższych oraz całych organizmów.
- Jest także przygotowany do prowadzenia procesów biosyntezy i biotransformacji.
- Zna metody izolacji i oczyszczania bioproduktów oraz określania ich właściwości biologicznych i fizykochemicznych.
- Posiada umiejętności projektowania makrocząsteczek o pożądanej aktywności i potrafi opracować warunki procesów biotechnologicznych, prowadzić ich optymalizację oraz kontrolę.
- Absolwent kierunku biotechnologia UWr, w zależności od wybranej specjalności, jest kompetentny szczególnie w zakresie projektowania i charakteryzowania białek i peptydów o nowych właściwościach biologicznych i fizykochemicznych, zastosowania metod rekombinacji DNA do konstruowania organizmów modyfikowanych genetycznie, stosowania metod biologii molekularnej i biochemii do badania procesów, jak również wykorzystania technologii liposomowych w biotechnologii, wykazuje się umiejętnością poruszania się po internetowych bazach danych związanych z bioinformatyką i biologią molekularną, znajomością warsztatu matematycznego i informatycznego niezbędnego do analizy dużych zbiorów danych i umiejętnością komputerowego modelowania złożonych zjawisk i systemów biologicznych.
- Jest przygotowany do pracy w szeroko pojętej ochronie zdrowia i środowiska, a także w laboratoriach badawczych oraz działach przemysłu, wykorzystujących biotechnologię.
- Absolwent kierunku biotechnologia II stopnia jest bardzo dobrze przygotowany do pracy naukowej, jest zatem predysponowany do podjęcia studiów doktoranckich zarówno w kraju, jak i zagranicą.