Poczta Moodle DreamSpark USOS Mendeley Kalendarz File Nebula Facebook

Uniwersytet Młodych Wynalazców

Zadania w ramach projektu

„Uniwersytet Młodych Wynalazców”

 „Właściwości przeciwutleniające etanolowych ekstraktów z owoców sezonowych” to temat projektu przewidzianego do finansowania przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego w ramach „Uniwersytetu Młodych Wynalazców”. Projekt będzie realizowany we współpracy z Gimnazjum nr 14 im. Hugona Kołłątaja we Wrocławiu, a jego opiekunem naukowym jest dr Maria Stasiuk. Począwszy od stycznia 2015r. przez 6 miesięcy dwie uczennice klas III, Weronika Wojsa i Joanna Waraksa, będą prowadzić na naszym Wydziale badania naukowe. Wyniki tych badań zostaną opublikowane na stronach internetowych Wydziału Biotechnologii i Gimnazjum nr 14, a także zaprezentowane podczas „Tygodnia z biotechnologią” organizowanego cyklicznie w Gimnazjum nr 14 na przełomie maja i czerwca. Na tej stronie pojawiać się będą bieżące informacje o trwających doświadczeniach.

Zdrowa i zbilansowana dieta, bogata we wszystkie składniki odżywcze, jest podstawą zachowania zdrowia. W codziennej diecie, oprócz białka (budulec), węglowodanów i tłuszczów (materiał energetyczny) nie może zabraknąć warzyw i owoców, które są źródłem m. in. witamin, mikroelementów, błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów. Antyoksydanty są to cząsteczki, które już w niewielkich stężeniach potrafią zapobiegać zapoczątkowywaniu reakcji wolnorodnikowych (antyoksydanty prewentywne) lub je terminować (antyoksydanty interwentywne). Wolne rodniki są to cząsteczki, atomy lub jony posiadające w swojej strukturze wolny, niesparowany elektron. Są niezwykle reaktywne i uzupełniają brakujący elektron zabierając go z cząsteczek z ich bliskiego otoczenia, prowadząc w ten sposób do ich uszkodzenia. Stała podaż antyoksydantów może efektywnie zahamować powstawanie komórkowych produktów reakcji wolnorodnikowych, a tym samym chronić organizm przed chorobami, w tym nowotworami. Produkty spożywcze szczególnie bogate w antyoksydanty można bardzo łatwo rozpoznać, najczęściej są bowiem kolorowe.